JMÉNO:
HESLO:
 KAKTUSY RYŠAVÝ 
Získávání semen
  • 30.09.2015 - V. Ryšavý
Kaktusy patří mezi kvetoucí rostliny. Některé druhy kvetou jen 1x ročně, některé druhy kvetou opakovaně během jara a léta. Většina druhů kvete na jaře, ale některé v létě či na podzim. Pro získávání vlastních semen ať už pro výsevy nebo pro prodej semen je třeba trošku botanických znalostí a to především o opylování rostlin, o jejich samosprašnosti či cizosprašnosti. Samosprašnost znamená, že k získání semen nám stačí jedna jediná rostlina. Takových druhů je však mezi kaktusy málo. Patří sem např. rostliny rodu Melocactus, Frailea nebo Ferocactus glaucescens. Některé z nich se ani nemusí opylovat a vytlačují zralé plody sami od sebe.

Většina druhů je však cizosprašná, tzn., že pro opylení potřebujeme minimálně dvě rostliny od stejného druhu. Avšak pozor-nesmí to být rostliny namnožené vegetativně (z odnoží) z jedné matečné rostliny. Takové rostliny by po opylení plody nevytvořily. Musí to být rostliny množené generativně, tj. výsevem semen nebo aspoň jedna ze semen a pak druhá může být odnož. další podmínkou získání semen je, že rostliny musí kvést ve stejnou dobu. Z tohoto důvodu mají kaktusáři často ne dvě, ale až šest rostlin od stejného druhu, aby měli jistotu , že se opylení podaří.

Pokud se nám tedy podařilo, že rostliny kvetou současně, můžeme provést opylování. To se provádí tak, že se pyl z jedné rostliny přenese na pestík rostliny druhé a zase naopak pyl z druhé na pestík rostliny první. Někdy je dobré tuto činnost zopakovat víckrát během dne, abychom měli jistotu, že se vše zdařilo.

K opylování se používají různé štětečky, které zakoupíme ve výtvarných potřebách. Je dobré si pořídit různé velikosti, protože i květy jsou různých velikostí. Mezi květem např. Echinopsis a Turbinicarpus je opravdu velký rozdíl ve velikosti. Také nemůžeme jedním štětečkem opylovat vše, ale vždy jen jeden druh aby nedošlo ke křížení rostlin - tzv. hybridizaci. To není žádoucí, neboť u kaktusů se cení čistota druhu. Vůbec nejlepší je štětečky po opylování nějakým způsobem dezinfikovat např. Savem. Z důvodu zabránění hybridizace mají kaktusáři na oknech skleníků sítě proti hmyzu, aby nedošlo ke křížení hmyzem.
Copyright © 2006 - 2024, Kaktusy Ryšavý
Bučovická 361, 684 01 Slavkov u Brna, Česká Republika
rysavy-kaktusy@volny.cz | Facebook
Online uživatelů:28
Dnes návštěv:185
Celkem návštěv:1412663