JMÉNO:
HESLO:
 KAKTUSY RYŠAVÝ 
Přesazování
  • 17.01.2013 - V. Ryšavý
Kaktusy by se ideálně měly přesazovat každý rok. Je to z toho důvodu,aby dobře rostly a kvetly. Takhle často však můžeme přesazovat pouze menší sbírky. U větších sbírek se to většinou řeší tak, že se přesadí alespoň část, další rok další část atd. dalším důvodem častého přesazovaní je kontrola kořenů, zda nejsou napadeny kořenovkou. Do květináče nevidíme, takže při přesazování je nejlepší příležitost na kontrolu.

Květináče používáme zásadně plastové,z pálené hlíny v žádném případě. Jsou ke koupení v černé,hnědé nebo cihlové barvě.Bílou barvu nedoporučuji. zda použijeme kulaté nebo čtverhranné je už jedno, záleží na volbě každého pěstitele. Důležitá je však velikost.U kulovitých kaktusů volíme průměr květináče o něco vetší než je průměr rostliny,u sloupovitých se řídíme spíše velikostí kořenového systému popř. musí být květináč tak velký , aby se po zasazení rostliny nepřevracel.

Vlastní přesazování se zásadně liší od přesazovaní pokojových květin. Rostlinu nejdříve vysypeme z květináče. Substrát z kořenů úplně odstraníme tak, aby zůstaly pouze holé kořeny.při tom se většinou odlomí i drobné nitkovité kořínky, také zkontrolujeme zda kořeny nejsou napadené kořenovkou. Poté můžeme ještě kořenový systém zastřihnout nůžkami, podpoříme tím při začátku vegetace růst nových kořenů. Pozor!- řepovité kořeny zastřihovat nesmíme!Po očištění kořenů od zbytků substrátu (můžeme k tomu použít různé nástroje) uložíme rostliny klidně na několik dnů nejlépe naležato, aby zaschly všechny drobné ranky na kořenech a nedošlo k jejich infikování plísněmi.

Po několika dnech přistoupíme k zasazení. Většina květináčů má na dně poměrně velké otvory, které je nutno něčím překrýt, aby nedocházelo při zalévání k vyplavování substrátu. Používá se štěrk, nastříhaný plast a pod. Poté jednou rukou uchopíme rostlinu a držíme ji v potřebné výšce a uprostřed květináče, druhou rukou nebo lopatkou obsypeme kořeny substrátem. Nesypeme ho až k okraji, ale necháme místo na obsypání štěrkem nebo nějakými kamínky.To má hned tři důvody:dekorativní,dále aby se substrát při zalévání nevyplavoval ven a také aby krček rostliny byl chráněn před vlhkem. Po zasazení zásadně nezaléváme, ale naopak dopřejeme rostlinám sucho bud až do jara,kdy začne vegetace, nebo minimálně několik dnů.

Nejvhodnější dobou pro přesazování je období vegetační klidu,tj. když rostliny nerostou. Takovým obdobím je zima nebo předjaří.
Copyright © 2006 - 2024, Kaktusy Ryšavý
Bučovická 361, 684 01 Slavkov u Brna, Česká Republika
rysavy-kaktusy@volny.cz | Facebook
Online uživatelů:7
Dnes návštěv:5
Celkem návštěv:1425125